Het is erg belangrijk om bij drukwerk de juiste papiersoort te kiezen. Daarom hieronder een paar tips.

Ongestreken papier

Ongestreken papier heeft een ruw oppervlak en een lage glans. Ongestreken papier is een goede keuze voor tijdschriften, boeken, enveloppen en briefpapier. Ook als je je drukwerk een natuurlijk look wilt geven, is ongestreken een goede keuze.

Gestreken papier

Gestreken papier heeft een gladde afwerking en een hoge glans en wordt ook wel Machine Coated (MC) papier genoemd. MC papier is verkrijgbaar in verschillende diktes, kleur en glansgraad. Gestreken papier is geschikt voor folders, foto’s, brochures, magazines en posters.

Sulfaat karton

Sulfaatkarton is een soort papier dat uit meerdere lagen bestaat. Hierdoor is het papier extra stevig en duurzaam. Het heeft een laag gramgewicht, maar voelt toch dikker en stijver aan dan andere papiersoorten met hetzelfde gewicht. Sulfaatkarton is zeer geschikt voor het drukken van kaarten of verpakkingen en zorgt voor een luxe uitstraling. Er zijn twee soorten sulfaatkarton:

 

  • Tweezijdig gestreken sulfaat: hierbij is het papier tweezijdig gestreken net zoals MC papier. Het verschil is dat deze papiersoort stijver is door de verschillende lagen. Handig voor labels, doosjes en omslagen.
  • Eenzijdig gestreken sulfaat: hierbij is het papier eenzijdig gestreken met een ongestreken achterzijde. Dit maakt het papier nog steviger. Handig voor labels, ansichtkaarten en folders.